• Fiber Boost LR

FIBER BOOST LR

Fiber Boost to produkt LR dla osób, które spożywają mało produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw w codziennej diecie. Mączka chleba świętojańskiego, guma guar i mączka konjac to 3 wysokiej jakości składniki, które zapewniają wysoką zawartość błonnika w produkcie. Błonnik jest ważnym składnikiem codziennej diety. Są to nieulegające trawieniu węglowodany, zawarte głównie w roślinnych produktach np. owocach, warzywach, roślinach strączkowych. Ma korzystny wpływ na organizm człowieka przyczyniając się m.in. do: - mniejszego wchłaniania cholesterolu, - obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, - spowolnienia rozkładu węglowodanów, obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę, - zmniejszenia uczucia głodu.

Mączka chleba świętojańskiego

Mączka chleba świętojańskiego jest naturalnym emulgatorem. Stosuje się go jako stabilizator w przemyśle spożywczym. Mączka chleba świętojańskiego jest pozyskiwana z nasion drzewa karobowego. Inne nazwy tego drzewa z jakimi możemy się spotkać to szarańczyn strąkowy, ceratonia, czy drzewo chlebowca świętojańskiego. Występuje ono w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji Mniejszej. Mączka chleba świętojańskiego jest naturalnym polisacharydem pochodzącym z nasion drzewa świętojańskiego. Ma charakterystyczny smak i zapach czekolady dlatego też dość często stosuje się ją zamiast kakao lub czekolady. Ponadto jest używana jako zagęstnik i stabilizator. mączka chleba świętojańskiego znajduje się w wielu produktach. Mączka chleba świętojańskiego jest często wykorzystywana jako zamiennik kakao. Ma niską zawartość tłuszczu. Mączka chleba świętojańskiego jest hipoalergiczna. Nie zawiera również kofeiny. Ma wiele substancji odżywczych. 70 % stanowią węglowodany (cukry, skrobia oraz błonnik). Pozostała część to woda, białko oraz tłuszcz. Mączka chleba świętojańskiego zawiera takie minerały jak wapń, fosfor, potas, magnez oraz żelazo. Mączka chleba świętojańskiego jest bogata w witaminy (witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B3 witamina D, kwas foliowy oraz witamina E). 100 g mączki chleba świętojańskiego zawiera 222 kalorie.

Guma guar

to substancja pozyskiwana z nasion rośliny o nazwie Cyamopsis Tetragonoloba. głównym jej składnikiem jest galaktomannan, który nie jest trawiony w organizmie, nie zostawia więc w nim kalorii, a wydalany jest razem z kałem. Ten brak kalorii sprawia, że gumę guar wykorzystuje się w różnych dietach, jako środek, który wspomaga odchudzanie. Substancja ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdzie występuje jako emulgator, zagęszczacz i substancja stabilizująca. Jest rozpuszczalna w wodzie i może wytwarzać roztwory o bardzo dużej lepkości, nadaje się także do żelowania różnych substancji. Działa trochę jak rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Może lekko przeczyszczać, a także wzmagać uczucie sytości. W związku z tym te cechy sprawiają, że guma guar bywa polecana osobom chcącym zgubić zbędne kilogramy

Mączka konjac

odznacza się właściwościami emulgującymi, zagęszczającymi i żelującymi. Dodaje się ją do galaretek, jogurtów, deserów, majonezu, lodów, sosów, dżemów. W sprzedaży dostępna jest również mąka konjac, którą można wykorzystać np. do zagęszczania potraw (właściwości zagęszczające aktywują się w cieple). Mąka konjac stosuje się jako skoncentrowane źródło błonnika